TÜRKEŞ ismi üzerinden MHP seçmenin kafası karıştırılmak istenmiştir.

Ülkemizin huzur ve refahını her şeyin üstünde tutan bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’de demokrasinin gelişmesi, siyasi ahlakın kökleşmesi temel gayemizdir. Egemenliğin gerçek sahibi aziz TÜRK MİLLETİ’dir. Parlamenter demokrasinin en önemli ilkesi ‘kuvvetler ayrılığı’ prensibinin, çağdaş batı ülkelerinde güçlü bir şekilde çalıştığını gözlemekteyken, ülkemizde aksine zayıfladığına şahit olmak bizleri derinden üzmektedir.

TÜRKEŞ ismi üzerinden MHP seçmenin kafası karıştırılmak istenmiştir.

Parlamenterler Derneği;

Türkiye’de parlamenter demokrasi yeterince güçlenemediği için siyasi etiğe uymayan tavır ve davranışları sık sık yaşamak zorunda kalıyoruz. Parlamenter demokrasinin güçlenmesi siyasi etiğin yerleşmesine katkı yapacak,  olumsuzlukların süratle ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Kamuoyunda siyaset kurumuna karşı var olan güvensizliğin ancak temiz ve ilkeli siyaset ile tesis edilebileceğini düşünüyoruz. Siyaset kurumunun şeffaf ve denetlenebilir olması önümüzdeki dönemin en önemli unsurlarından birisi olarak karşımıza çıkacaktır.

Bu kapsamda önerimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin ‘vekil’ sıfatıyla aldıkları asli emaneti siyasi ahlak kuralları çerçevesinde kullanmalıdır.  Bu ilkeye kulak tıkayan unsurların
siyaset kurumu ve kamu vicdanında oluşturacağı tahribatın telafisi zor olacaktır diye düşünüyoruz.

Bize göre, 7 Haziran seçimlerinden çıkan neticeyi beğenmeyenler yüzünden Türkiye 1 Kasım’da tekrar seçime gidecektir. Seçim sonrası yeni hükümetin kurulması yönünde yaşanan gelişmeleri, daha doğrusu ilk günden yeni bir hükümet kurulmaması için yapılan engellemeleri hepimizi biliyoruz.  Seçim hükümetinin kurulması sürecinde Sayın Başbakanın ‘MEKTUPLA’ Bakanlık teklifi siyasi etik ve teamüller açısından şık olmadığı gibi referans olarak gösterilen Anayasanın ilgili maddelerine de uygun değildir.

Bu teklife evet diyen bir TBMM Üyesinin kararı kendini bağlamaktadır. Bu teklifte Sayın Tuğrul TÜRKEŞ’in şahsı ve TBMM üyeliği bizatihi etkili olmamış ancak TÜRKEŞ ismi üzerinden MHP seçmenin kafası karıştırılmak istenmiştir. Sayın Tuğrul TÜRKEŞ, MHP’ye yapılmak istenilen algı operasyonuna alet olarak yıllardan beri babamın partisi diyerek övündüğü köklü ve büyük bir camiayı yaralamış ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu rahmetli Alparslan TÜRKEŞ’in ruhunu incitmiştir.

Türk Siyasetine ikinci bir güneş motel vakasını anımsatan bu kötü uygulamanın, geçmişte kaldığını ve temiz siyaset adına bir daha yaşanmayacağını ümit etmiştik.  Siyasi etik bakımından uygun olmayan bu teklife diğer TBMM üyeleri gerekli cevapları hatta tepkilerini göstererek vermişlerdir.  Kamuoyunun ve bizim yadırgadığımız seçim arifesinde siyasetin gerginleşmesine sebep olan şaibeli teklife tenezzül edilmesidir.

Hatırlanacağı gibi daha önce de AKP hakkında en ağır sözleri sarf etmiş iki genel başkan AKP’ye katılmıştı.  Türk demokrasisinin siyasi etikle bağdaşmayan bu tür hamlelere ihtiyacı yoktur. Temennimiz ülkemizin vicdan ve sağduyu ile bağdaşmayan böyle uygulamalarla bir daha karşılaşmaması ve tekrarlanmamak üzere bu tür nahoş hareketlerin son bulmasıdır.

Vatandaşlarımız artık temiz siyaset, şeffaf ve denetlenebilir bir yönetim talep etmektedir. Biz siyasi tecrübesi bulunan bir sivil toplum örgütü olarak bu talebin farkındayız ve yaygınlaşması için her türlü desteği vermeye çalışıyoruz.

Bu açıdan 1 Kasım Seçimlerini tarihi bir fırsat olarak görmekteyiz. 1 Kasım Seçimlerinin; siyasete etik ve dürüst ilkelerin damga vuracağı, sandığa yansıyan seçmen iradesinin masalarda değiştirilemeyeceği bir seçim olmasını temenni ediyoruz.

Milletimizin sağduyusuna olan inancımız tamdır.

Basına ve Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.

PARLAMENTERLER DERNEĞİ