FAALİYETLER
Faaliyetlerimiz
Duyurularımız
Faaliyetlerimiz > Parlamenterler Derneği'mizin Öveçler'deki Genel Merkezi açıldı.

Parlamenterler Derneği'mizin Öveçler'deki Genel Merkezi açıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, başkanlığını eski milletvekillerinden Ahmet Bukan'ın yaptığı Parlamenterler Derneği'nin Öveçler'deki genel merkezinin açılışına katıldı. TBMM Başkanı Çiçek, parlamento olmadan demokrasinin olamayacağını belirterek, ''Çünkü halk iradesinin milletin iradesinin tecelli ettiği, temsil edildiği en yüce çatı, hepimizin ortak inancıdır ki parlamentodur, meclistir'' dedi.

Açılış kurdelasının kesilmesinin ardından konuşan Çiçek, derneğin hayırlı uğurlu olması dileğinde bulundu.

Parlamentoların demokrasilerdeki yerinin herkes tarafından bilindiğini belirten Çiçek, ''Her geçen gün ne kadar önemli olduğunun daha çok farkında oluyoruz. Parlamento olmadan demokrasi olmaz. Çünkü halk iradesinin milletin iradesinin tecelli ettiği, temsil edildiği en yüce çatı, hepimizin ortak inancıdır ki parlamentodur, meclistir'' dedi.

TBMM'nin başka parlamentolardan bir farkı olduğunu dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:

''Bu meclis, milletin istiklal mücadelesini yapmış bir meclistir. Dünyadaki tek gazi meclistir. Başka ülkelerin parlamentoları, mevcut kurulu bir devletin meclisidir. Halbuki bizim meclisimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kuran meclistir. Önce meclis, sonra devlet kurulmuştur. Hepimiz bunun farkında olmalıyız ki burası gerçekten kutsal bir çatıdır ve kutsal görevler ifa etmiştir. O nedenle bu meclisi, cumhuriyeti ve demokrasiyi bize kazandıranları rahmetle saygıyla anıyorum. O günden bugüne 12 binden fazla insan milletvekili sıfatıyla bu ülkeye hizmet etmiştir.

Hayatta olmayanları rahmetle anıyoruz. Şimdi görev yapanları da yaptıkları hizmetlerden dolayı, şükranla ifade etmek isterim. Türkiye bugün bu noktaya geldiyse, emeği yeteri kadar takdir edilse de edilmese de yeri gelip darbelere muhatapta olsa, yeri gelip kıymeti anlaşılmayıp ileri geri varlığı, faaliyetleri tartışma konusu olsa da evet Türkiye bugün bu noktaya geldiyse, 12 binden fazla insanın emeği, çabası, göz nuru vardır.''

TBMM'nin zaman zaman darbelere muhatap olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti:

''Bu çatı altında görev yapanlar, itilip kakılmış, hapishanelere gönderilmiş, işkencelere maruz kalmış, layık olmadıkları halde birçok insanlık dışı muameleye hem kurumsal olarak hem de şahıs olarak muhatap olmuştur. Ümit ediyoruz ki artık bunlar geride kalmıştır. Meclisimizin milletimizin her türlü sorunun konuşulduğu, görüşüldüğü, karara bağlandığı bir müessesedir. Bu müessesenin hem varlığına, hem itibarına hepimizin saygı göstermesi ve olanca çabayla bunu daha yukarıya çıkarmak noktasında bir gayretin içerisinde olmamız gerekiyor.''

''Günümüz demokrasisinin artık temsili demokrasi olmaktan çıkıp, katılımcı demokrasi evresine geçtiğini görüyoruz'' diyen Çiçek, ''O nedenle milletimizin seçtiği çok değerli milletvekillerine ilaveten bu tür sivil toplum kuruluşları da katılım açısından fevkalade önem arz ediyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Siyasetin yol haritasının tecrübe olduğunu dile getiren Çiçek, ''Eğer yol haritası ne kadar tecrübeye dayanıyorsa, istikametiniz o kadar doğru olur. Karşılaştığımız güçlükleri aşmakta da o nispette önemli bir dayanak elde etmiş oluruz'' dedi.

''Hoş, gerçi tecrübenin bu ülkede çok fazla müşterisi yok, onu da biliyorum'' diyen Çiçek, şöyle konuştu:

''Hepimiz 'tecrübelerden istifade ederiz' deriz ama hiç de itibar edilmediğini yaşadıklarımızdan görüyoruz. İtibar edilmiş olsaydı, Türkiye bu kadar karşılaştığımız sıkıntıları yaşamazdı. Ama buna rağmen, tecrübenin siyasette ne kadar önemli bir hazine olduğunun farkında olarak diyorum ki işte bu tür kuruluşlar, parlamenter dernekleri, şimdi sayısı iki oldu. Biri diğerinin rakibi değil, hiç şüphesiz. Bir hizmet yarışı, birbirini tamamlayan iki önemli sivil toplum kuruluşu olarak, halen görev yapan, geçmişte şerefle görev yapmış arkadaşlarımızın biraraya gelip ülke meselelerini görüştükleri, tavsiyelerini, tecrübelerini bu yolda hizmet edenlere aktaracakları önemli bir merkezdir. Bu derneklere böyle bakıyorum.''

Parlamenterler Derneği Başkanı Ahmet Bukan da amaçlarının, Türk siyasi hayatına parlamenter demokrasi zemininde katkı sunmak olduğunu söyledi.

Derneklerinin, önceki dönemde görev yapan ve halen milletvekili olan çok sayıda üyesinin bulunduğunu belirten Bukan, bir diğer amaçlarının da dünyanın değişik ülke parlamentolarında bulunan Türk ve Türk kökenli milletvekilleri ile temaslarda bulunmak olduğunu kaydetti.

Açılışa, çok sayıda milletvekili katıldı.